Чанахи: два в одному – перша і друга страва (продовження) | Корисно і смачно!

Чанахи: два в одному – перша і друга страва (продовження)

Ще один цікавий рецепт приготування чанахи, про який мені росповіла моя добра знайома, яка готує цю страву лише в порційних глиняних горщиках в духовці.

Як м’ясо для чанахи вона використовує лише жирну баранину, що становить близько 1/5 чанахи; решта – овочі:  баклажани, помідори, картопля, лук, узяті приблизно в рівних частинах. Знаю, що інколи в чанахи додають також і рис (в середині приготування страви), тоді в цьому випадку кількість овочів дещо зменшують переважно за рахунок картоплі, але їх склад не змінюється.

410 ch Чанахи: два в одному   перша і друга страва (продовження)

Для чанахи необхідні такі прянощі, як зелень петрушки, кінзи, базиліка, чорний і червоний перець.

Технологія приготування чанахи нескладна. М’ясо і овочі закладають в глиняний посуд, щільно закривають і ставлять в духовку на 1,5-2 години. При цьому м’ясо може бути або нарізано на шматки, або його закладають в посуд одним шматком.

Овочі, як правило, кладуть зверху м’яса, причому картоплю і лук нарізають, а помідори і баклажани кладуть цілком.

Баклажани заздалегідь надрізають вздовж до середини, перчать, солять, начиняють зеленню.

Якщо хочете додати рис (на 500 г м’яса – 0,5 склянки рису) кількість картоплі варто зменшити удвічі і баклажанів кладуть на дві штуки менше. Рис закладають через годину після початку приготування в середину горщика з чанахи, де для нього роблять углублення.

Склад продуктів для чанахи: 500 г баранини, 500 г помідорів, 500 г картоплі, 5 баклажанів, 5 цибулин, 8-10 горошин чорного перцю, 0,5 ч. ложки червоного перцю, 2 ст. ложки кінзи, 1 ст. ложка базиліку, 1 склянка томатного соку, 25 г сала або вершкового масла.

М’ясо посолити, дати полежати 5 хвилин, покласти в горщик. Підготувати, як вказано вище. Цибулю, помідори, картоплю, баклажани, покласти в горщик шарами посипаючи прянощами, посолити зверху. Покласти масло, залити чанахи томатним соком або окропом, закрити щільно кришкою, поставити в духовку до готовності.

chanakhi 270x300 Чанахи: два в одному   перша і друга страва (продовження)

Цікаво, що і кожній країні цю чудову смачну страву готують по-різному. Ось наприклад у Литві чанахи просто обожнюють і називають цю страву  “ЧЕНАХАЙ”

Чанахи по-литовські

У горщики шарами укладають :

Нижній шар, тобто перший  - баранина або яловичина (кубиками),  2-ій шар – цибуля ріпчаста (дрібно нарізана),  3-ій шар – картопля (кубиками), 4-ий шар – баклажани (кубиками),  5-ий шар -часник (2 розчавлених зубчики на порційний горщик), 6-ий шар – 1 столова ложка томатної пасти, без великої гори (на один горщик),  7-ий шар – помідори (дрібно порізані), 8-ий шар -болгарский перець (дрібно порізаний), 9-ий шар – зелень (петрушка, кріп, базилік, кореандр (кинза).

Сторінки: 1 2

Теги: , , , , ,


Оставьте свой отзыв