У спекотний літній день… | Корисно і смачно!

У спекотний літній день…

У спекотний літній день, погодьтеся, зовсім не хочеться стояти біля плити. Можна приготувати на швидкуруч салат, на десерт дістати з холодильника морозиво, але, мабуть, одною з головних страв в цей час залишається холодна зупа – і спрагу вгамує, і тонізує, і корисна, і смачна.

Безліч варіантів холодної зупи пропонують кухарі з різних країн. Це і болгарський таратор з огірка і йогурту, і гострий іспанський гаспаччо, і звичайно ж – слов’янська окрошка.

Окрошка  може бути і м’ясною, і овочевою. Колись окрошку подавали не як першу страву, а як закуску. Кислий квас, на якому готують окрошку, а також овочі сприяють поліпшенню апетиту, і в цьому немає нічого дивного. Подають окрошку двома способами. При першому способі всі продукти (подрібнена відварна картопля, яйця, зварени накруто, зелену цибулю, редиску, відварене м’ясо, кріп кладуть в заправлений гірчицею і сіллю квас, розмішують і потім розливають по тарілках. При другому – нарізані продукти (ті ж самі) укладають в салатник, а квас подають окремо в глечках. При цьому кожен самостійно накладає в свою тарілку гарнір і наливає за смаком квас.

Наприклад, у старовинній російській кухні в окрошку разом з хлібним квасом додавали кислі щі, кисле молоко, огірковий і капустяний розсоли.

Королевою холодної зупи називали колись ботвінью, яка зараз готують переважно сільські жителі. Готують її з листя різних рослин – буряка, молодої кропиви, додають туди різні овочі. В Росії до такої ботвіньї колись додавали також благородну рибу – осетрину, севрюгу, судак, подавали із скибочками балика, раками і крабами, кропом і хріном.

d291 300x225 У спекотний літній день...

hka 300x225 У спекотний літній день...

Борщ холодний по-українськи

Дрібними кубиками нарізаємо буряк і трохи пассируємо на олії з додаванням оцту. Моркву, теж нарізаємо кубиками і також трохи підсмажуємо на олії. Потім овочі охолоджуємо. Шинкуємо зелену цибулю. Нарізаємо дрібними кубиками огірки. Підготовлені овочі з’єднуємо, заливаємо квасом, кладемо сіль, цукор. У тарілку кладемо половину яйця, звареного накруто, наливаємо борщ, кладемо сметану, посипаємо кропом. Хлібний квас можна замінити частиною бурякового відвару.

aromat 300x189 У спекотний літній день...

Теги: , , , , ,


Оставьте свой отзыв